søndag, april 24, 2005

SK17: Hyggelig møte med kulturministeren

Siden jeg kom tilbake fra Bukarest i dag, etter en uke i Romania, er det selvsagt den rumenske kulturministeren jeg snakker om. Mona Musca (bilde) er en energisk og utadvendt dame med TV-tekke og godt humør. Musca betyr "flue" på rumensk, og ministeren beskriver seg selv som en flue. Selv om du jager den ut av vinduet, summer den snart tilbake gjennom døra.

Den nye regjeringen (Basescu), som overtok makten ved juletider, er mer åpen og tilgjengelig enn den forrige (Nastase) - og fru Musca er den friskeste nye stemmen. Mandag 18. april startet bibliotekenes uke i Romania. Ministeren hadde innkalt samtlige 41 fylkesbibliotekarer, med nasjonalbibliotekaren på slep, til dagsseminar - om folkebiblioteket i kunnskapssamfunnet (!).

Møtet ble holdt nord for Bukarest, i nærheten av Sinaia - der jeg gikk på språkkurs for 33 år siden ..... Biblioteksjefene var overveldet. De var vant med lynbesøk fra politikere uten interesse for bibliotek. Den nye ministeren satt med gruppen i fem timer og diskuterte.

Min vert i Bukarest - Dan Matei fra kulturportalen CIMEC - arbeider tett med kulturdepartementet og hadde fortalt om Fokus 2005. Dermed ble det et arbeidsmøte om strategi for bibliotekkampanjer med ministeren - og nasjonalbibliotekaren - sist onsdag. I den grad folkebibliotekene har noe knutepunkt, så er det nasjonalbiblioteket.

Departementet har engasjert et reklamebyrå for å bistå med utformingen. Nyttig, nyttig. Men byrået har null peiling på bibliotek. De spurte og grov om T-skjorter, plastposer, armbånd og ballonger. Den internasjonale kampanjen "@ your library" hadde ingen hørt om ... Kan vi bare melde oss på?

Fru Musca var også fornøyd. Det siste jeg hørte fra Dan Matei var at hun lanserte lesekampanjen på rumensk TV i går. Summa summarum: det er nyttig å prate sammen - om praktisk bibliotekpolitikk. Selv om landene tilsynelatende er så ulike som Romania og Norge.

(Sponsorerklæring: Uken i Romania ble finansiert av EUs Leonardoprogram)

***

I år er det bloggenes år. Nyeste nummer av The Economist slår fast at blogger og wikier er i ferd med å erobre nyhetsmarkedet blant yngre lesere: Yesterday`s paper.

For å skrive for utlandet - fra utlandet - har jeg nå supplert Plinius (den eldre) med Pliny the younger. Her finner du mer stoff fra besøket i Romania - beregnet på lokale lesere. Posten Public libraries in knowledge societies er skrevet med tanke på den summende minister.

Ha en god uke!