torsdag, juli 28, 2005

Hvem drepte biblioteket i Högsby?

Del 1

Første januar i år ble alle filialene stengt. ...

- Länsrätten konstaterar nu i inledningen på sin dom visserligen att alla medborgare enligt lag skall ha tillgång till ett så kallat folkbibliotek och att en av kommunens obligatoriska uppgifter faktiskt är just biblioteksverksamheten.

Folkbiblioteken ska finnas i varje kommun och verka för att databaserad information görs tillgänglig för alla medborgare, står det också bibliotekslagen enligt länsrätten. ... .

Berth Sandins överklagande avslås eftersom det finns ett huvudbibliotek i Högsby som enligt länsrätten alla kommunmedborgare har tillgång till. Detta huvudbibliotek verkar dessutom också enligt länsrätten för att databaserad information görs tillgänglig för alla medborgare runt om i Högsby kommun.

Kilde: Fredrik Loberg

Del 2

Våren 2005

"För en tid sedan anmälde Migrationsverket att man ville flytta sina kontorslokaler från grannkommunen Hultsfred till Högsby. Förutsättningen var att man fick tillgång till kommunbiblioteket, ett vackert litet bibliotek byggt och planerat som bibliotek i mitten av 1980-talet.

Kommunledningen har nu böjt sig för Migrationsverkets krav och har skrivit avtal med dem. Fr.o.m. måndagen den 13 juni stängs kommunbiblioteket (dvs. kommunens enda och sista bibliotek) för obestämd tid ..."

Kilde: Brigitte Kühne
***
Med over 6000 innbyggere er Högsby ingen liten kommune etter norske forhold. Tre fjerdedeler av alle norske kommuner er mindre.