lørdag, november 19, 2005

Nye norske blogger - med litt blogstatistikk

Tre norske folkebibliotek har nettopp startet å blogge - i Lindesnes, Levanger og Kinsarvik: : Rolf Steinars blogg, Bokanbefalinger fra Levanger Bibliotek og Barn og bibliotek. Ein blogg for barn og ungdom som har lyst å skriva og lesa om bøker, film og teikneseriar.

Dermed har Norge i hvert fall nitten bibliotekblogger (se Bibfeeds for de øvrige seksten). Nitten svaler gjør ingen sommer. Men de varsler om varmere tider. Fastlåste posisjoner møter vår løsning: snakk høyt om sakene.

Hva som vil skje i 2006 står åpent. Hvordan de norske biblioteksamtalene vil arte seg i 2010 er det absolutt ingen som vet. Det viktigste er at offentligheten åpnes for alle. Blogging er et lavterskeltilbud. De tekniske og praktiske rammene for debatt blir ikke lenger styrt av organisasjoner, redaksjoner og redakgtører.

Perseus anslår at verden vil ha ca. 50 millioner blogger ved utgangen av 2005. Technorati, har regisrert ca. 20 millioner blogger. Av disse var det imidlertid bare 13 % som ble oppdatert en gang i uka eller oftere. Nesten halvparten (45 %) hadde ligget brakk de siste tre månedene.

Hvis vi bare teller "de ukentlige", snakker vi om mellom 2,5 og 5 millioner aktive blogger ved slutten av året. Et stykke ut i 2006 vil en promille av verdens befolkning være aktive bloggere. I de rikeste landene vil kanskje en halv prosent delta i bloggosfæren.

Det skrives i alt ca. en million nye innlegg - og det startes ca. 70 tusen blogger hver dag. Kilde: Les blogs (lesedato 21.10.05).

Bibliotekfolk er trolig en ganske "bloggende" gruppe. Teknologien åpner nye muligheter - for å bli synlig, tydelig og handlekraftig. Det skal i hvert fall ikke mangle tilgang på kanaler.