Tegneserietoppen
En sommerdag i 1948 - da jeg var seks - dalte en åpenbaring ned på Stabekk. Den kom ikke fra engler i flagrende gevanter, men fra ender i korte matrosdresser. Stjerten var faktisk bar. Aldri hadde jeg lest noe så muntert, noe så åndfullt, noe så frekt og freidig og lite andektig. Onkel Donald var kommet til Bærum.
De gamle heltene måtte bare dukke hodet. Bustenskiold var en bygdetulling. Knoll og Tott fikk seg en smekk. Hva skulle en seksårig friskus fra forstedene med Frognerparvenyer som Fiinbeck og Fia? Ole, Dole og Doffen ble våre forbilder - kjappe i hodet, kvasse i replikken og herlig urbant syndefulle. Dette var stor og moderne litteratur.
Årene gikk og Disney holdt stand. I Amerika hersket Mikke og Langbein. Men Norge forble et donaldistisk regime. Den sta og hissige andriken ga seg aldri. Løft ditt hode, du raske Duck, om et håp eller to blir brutt, mister du aldri motet. Det ville ingen ende ta.
Men hva har skjedd? Det er søndag formiddag. La chair est triste, hélas ! et j'ai lu tous les livres. Så jeg dukker ned i utlånsstatistikken fra Deichmanske bibliotek i stedet.
Forvorpne norske gutter - og sikkert masse jenter også - har vendt seg mot soloppgangens land. Disney er danket ut av Dragon ball. Denne japanske serien for gutter - shonen manga heter sjangren - hadde 1.250 utlån de siste seks månedene. Disney hadde 500. Blant de femti mest utlånte tegneseriene i Oslo. Seksten av topptitlene er ulike numre av Dragon ball. Åtte er fra Disney - i all hovedsak Donald.
På listen er det ellers fire Pondus, tre Pippihefter, to Jason, to Ousland og to Ranma 1/2 - også dette et mangablad. Resten er blanda strips, Nemi og Spider-Man, Asterix og Olaf G. Et cetera.
Den første Dragon ball-serien, som nå blir gitt ut på norsk, omfatter 42 bøker. Serien var enormt populær i Japan, der den startet i 1984 - og erobret senere Frankrike. Når det gjelder mangaresepsjon, hører vi til baktroppen. Men jeg er forbauset over det store gjennomslaget Dragon ball har fått i Oslo.
Serien er sprelsk og munter, men ligger knapt på nivå med de beste Donaldheftene. Vår unge helt Sangoku jakter på de sju dragekulene - og går fra kamp til kamp mot stadig tøffere motstandere. En enkel oppskrift, med små variasjoner. Det som ikke knuser meg, gjør meg sterk, sa Nietszche.
Sangoku blir overdådig sterk. Men hvor er den rike sosiale kontekst? Hvor er Petter Smart og fetter Anton, Dolly Duck og Klara Klukk, vår snille bestemor på landet og den grumme B-gjengen i byen? Livets tilfeldige og feminine side?
I Oslo ligger det samlede utlånet av skjønnlitteratur til barn på ca. en halv million enheter i året - eller 250 tusen i halvåret. Det betyr at Dragon ball - i de siste seks månedene - sto for fem prosent av utlånet. Antall bind hjelper. De som først blir huket, låner om att og om att. Manga bekker små gjøre stor Å.
Men likevel - ikke dårlig for en japansk tegneserie - i hvitt og svart - i Norge anno 2005. Verdenskulturen dreier langsomt østover. Snart kommer Korea, med sine serietradisjoner. I bakgrunnen ruger bestefar Kina. Det gamle Europa har visst møtt en jevnbyrdig motspiller. Kristus mot Konfucius. Donald mot Sangoku. Ex oriente lux.
Ressurser
Deichmanske bibliotek. Tegneserietoppen
0 Comments:
Legg inn en kommentar
<< Home